Ceai. La samovar

Imagini

Informații

Data: 27 Noiembrie 2022, 11:00 Duminică

Descriere

Ceai. La samovar
Duminică, 27 noiembrie 2022
Orele 11-15 Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului/ Gospodăria de pescar lipovean, Mahmudia, județul Tulcea
Vă provocăm la un exercițiu de imaginație:
Se apropie ora cinci seara. Chiar dacă e încă toamnă în calendar, e foarte frig și se pregătește să ningă. Ai pus lemne în soba cu lijancă și tragi puțin jăraticul cu dârgul. Samovarul e pus în funcțiune. Pui apă în recipientul ce stă mereu la loc de cinste pe masă, în camera bună. Dintr-o pungă de hârtie iei câteva frunze de mentă și le lași la infuzat. Lângă samovar aduci serviciul cu ceainic și ceșcuțe dedicate ritualului ceaiului. Pe o farfurioară, pregătești câteva cuburi de zahăr. Pui lângă și un castron de sticlă cu gem de smochine și câteva lingurițe. În cameră a început să miroasă îmbietor a mentă. Te uiți pe geam. Vecinii se apropie. Viața satului se va dezbate în curând aici ca în fiecare seară de sâmbătă. Abia aștepți. Momentul ceaiului a sosit!
,,Ceai. La samovar.”este un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al ceaiului băut de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă.
Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață.
În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.
Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?