Noaptea muzeelor

Imagini

Informații

Data: 16 Mai 2015 Sâmbătă
Preț: Intrare liberă

Descriere

Noaptea Muzeelor 2015 este sărbătorită de un număr mare de muzee din toată ţara.

De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spațiul românesc alte astfel de evenimente construite după același tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea Caselor deschise, etc.

PROGRAM:

Complexul Naţional Muzeal ASTRA:

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA

Program de vizitare: 18.00 – 01.30
Adresă: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pădurea Dumbrava nr. 16-20
Telefon: 0751 166 514, responsabil Liliana Oprescu

18:00 - Calușerii din Rășinari la Cârciuma din Bătrâni

  • Timp de peste 38 de ani Călușerii din Rășinari au avut același vătaf, Tică Cânean. De 9 ani, după moartea lui, fiica Mărioara Țichindelean, împreună cu familia ei vor să ducă tradiția de călușeri și dansuri populare mai departe pentru a nu se pierde obiceiurile tradiționale specifice locului. Această formație este compusă din peste 100 membri, cu vârste cuprinse între 3 și 26 ani.
    Instructori: Mărioara și Nicolae Țichindelean
    Vătaf: Nicușor Țichindelean

18:00 - 19.00 - Formația de Dansuri Populare a Şcolii de Dans "Ioan Macrea" Sibiu, pe Scena de pe lac.

  • În urmă cu 3 ani, din dorința de a-i aduce un omagiu celui care a fost marele coregraf Ioan Macrea, a luat ființă o școală de dans cu același nume, Școala de Dans ”IOAN MACREA”. S-au format grupe de copii pe categorii de vârstă și bineînțeles că au fost inițializați în tainele dansului și cântecului popular românesc. În cadrul evenimentului, Noaptea Europeană a Muzeelor, vom urmări grupele avansate de copii, membrii școlii de dans instruiți de doamna Alesia Sas, și domnișoarele Adriana Ioniță și Livia Tarcea. Sunt copii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani și au pregătit pentru dumneavoastră câteva suite din Ardeal și nu numai. Sunt frumoși, emoționați, și dornici să vă împărtășească din ceea ce au învățat de-a lungul acestor ani, așa că haideți să-i urmărim cu atenție pe membrii Școlii de Dans „IOAN MACREA” din Sibiu.

19:00 - 20:00 - Formația de dansuri populare „Datina” din Tălmaciu, pe Scena de pe lac.

  • Formația de dansuri populare Datina din Tălmaciu, judeţul Sibiu, a luat ființă în anul 2012, la inițiativa Primăriei Orașului Tălmaciu. În prezent, în acest colectiv activează în jur de 50 de copii împărțiți pe grupe de vârstă și instruiți de Livia Tarcea și Ciprian Barb, membrii ai Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului.

    În cadrul programului Noaptea Europeană a Muzeelor au pregătit două suite de dansuri: – Colaj de Ardeal, – Dans de Oaș
    Alături de grupul de dansatori avem invitate solistele Alexandra Posa și Gabriela Oancea care ne vor prezenta cu cântece specifice zonei noastre.

20:00 – 21:00 - Trupa DOMINO, pe Scena de pe lac

  • Catalogat încă de la debut drept unul dintre cel mai îndrăzneţe proiecte muzicale din Sibiu din ultima perioadă, trupa DOMINO şi-a început parcursul artistic în luna ianuarie a anului 2013 la Viena, reprezentând România la Târgul Internaţional de Turism. După acest prim concert, formaţia a urcat pe scena mai multor festivaluri din ţară: Padina Fest, Peninsula, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Huet.Urban, Colors of Cluj şi altele.

  • DOMINO reuşeşte să fie o trupă unică datorită combinaţiei de instrumente folosite – ţambal, tobe şi chitară bas, a prezenţei scenice şi a felului în care reușește să-şi surprindă publicul de fiecare dată. Muzica lor se încadrează în categoria rockului alternativ însă are foarte multe influenţe, mai ales din folclorul românesc, ceea ce face ca stilul lor să fie şi mai greu de definit.

Trupa îi are în componenţă pe:

  • Romulus Cipariu – ţambal, voce,
  • Sebastian Marcovici – chitară bas, voce,
  • Valentin Oancea – tobe.

21:00 - 22:00 - Lăutarii din Clejani / Live

În urmă cu aproximativ treizeci şi cinci de ani, Editura Muzica din Bucureşti tipărea teza de doctorat a lui Gheorghe Ciobanu în muzicologie, „Lăutarii din Clejani”, o carte plină de note şi game muzicale, moduri, scheme ritmice, transcrieri şi explicaţii tehnice uscate, pe care puţini neprofesionişti s-au simţit tentaţi să o citească. Pe lângă toată construcţia mitologizantă ulterioară, un lucru se desprinde cert din studiul introductiv, dar este trecut foarte uşor cu vederea de autor: furnizarea muzicii la nunţile ţărăneşti din Teleorman-Giurgiu era o activitate extrem de obositoare. Lăutarii cântau stând în picioare, ţipând deseori pentru a-şi acoperi vocal instrumentele, cu intermezzo-uri scurte, până acum zece ani nunţile având o durată de aproximativ două zile şi două nopţi (de sâmbătă după-amiaza până luni în jurul prânzului). Solistul îşi aducea cu el, de regulă, o vioară, un acordeon sau un fluier. Acompaniamentul includea de asemenea un contrabas (care juca un rol important în stabilitatea ritmică a tarafului) şi un ţambal mic. De acolo, lăutarii Clejaniului au plecat să cucerească lumea sub numele de Taraf de Haïdouks. Într-o formulă de cvartet, upgradată în acord cu avatarurile lumii secolului al XXI-lea, Lăutarii din Clejani vin să cânte pe scena de pe lac a Muzeului ASTRA, într-o componență care-i cuprinde pe:

  • Gheorghe „Caliu” Anghel (vioară),
  • Ninel Băsaru (țambal),
  • Marin Manole al lu’ Pășălan (acordeon),
  • Vasile Neacșu (contrabas).

22:00 - 23:00 - Rochițe – Audio/Video/Lights live show

  • Mai degrabă opera unui colectiv decât un one-man show, monstrul Rochițe se hrănește de la țâța unei accelerații sonore care dă amețeală și de la o subversitate foarte zgomotoasă, ascuns undeva în spatele zidurilor decrepite ale Bucureștiului și funcționând în răspăr cu ceea ce ipocrit propun sistemele bine drenate ale muzicii de astăzi. Opera lui e o juxtapunere stranie de field recording, sample de muzică clasică, structuri pop, infinite laitmotive poliritmice, încercări de beatboxing eșuat, sunete bolborosite sub ape, versuri copilărești fără sens și metafore din muzicile tradiționale românești. Ascunzându-și identitatea în spatele unei măști vreate de Ioana Nemeș și acoperit în largi tușe abstracte și cromatici aiuritoare proiectate de Dreamrec, monstrul animat și al său microfoneritoriu au performat până astăzi de-a lungul și de-a latul Europei, bifând festivaluri esențiale precum Transmediale (Germania), TodaysArt (Olanda), Unsound (Polonia), Periferias (Spania), Crack (Italia), Insomnia (Norvegia) etc.

18:00 - 02:00 - PARADAIZ SNDSSTM/ Sillyconductor + Glue Eyes + Rekabu/ DJ Set #Petrecere la lumina opaițelor în târgul de țară Orele 

  • Virusând cluburi mici și festivaluri pe măsură cu set-urile lor accidentate de steampunk transetnic, muzica selectată de Sillyconductor + Glue Eyes + Rekabu are mirosul pistoaneor locomotivelor cu abur care-și trag sufletul prin gări provinciale și a iujurilor din bâlciurile sătești. Ritmica simetrică și nu prea a obscurităților demult apuse(ne) și sunetele neaoșe nu tocmai (creștin-) ortodoxe dovedesc faptul că între Anton Pann, Toni Iordache, Lache Găzaru, satul 10 Prăjini și planeta utopică întinsă între Balkania și Sahara, via Istanbul, există legături de sânge.

20:00 - 23:00 - DREAMREC/ Proiecții video

  • Silviu Vișan e un artist implicat în diverse proiecte de video mapping și design interactiv, fiind creator de conținut video și lighting design pentru unul dintre cele mai importante label-uri de muzică din România, a:rpia:r Records, colaborând cu colectivul de artă contemporană Apparatus 22 și susținând partea vizuală a show-ului audio-video a proiectului Rochițe, prezent de-a lungul anilor la nenumărate festivaluri europene. La sfârșitul lui 2013, la invitația Victoria & Albert Museum din Londra, a realizat o intervenție pe o parte a Columnei lui Traian, expusă într-o sală a muzeului, combinând grafica animată, mapping-ul arhitectural, proiecțiile video și animația 3D pentru a deconstrui, augmenta și manipula într-un mod dinamic geometria și detaliile sculpturale ale monumentului. Proiectul său Shuffle, realizat în colaborare cu muzicianul Sillyconductor, a fost selectat și prezentat la Bienala Tinerilor Artiști din București în anul 2014.


Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA

Traseu: Sibiu – Slimnic – Alămor – Ludoș – Topârcea – Ocna Sibiului – Sibiu.
Detaliere traseu: Sibiu (plecarea la ora 14.00 din parcarea Sălii Thalia) – Slimnic (vizite: Cetatea și Biserica Evanghelică) – Alămor (atelier gastronomic la Maria Ranf) – Ludoș – Topârcea – Ocna Sibiului (vizite: colecţia privată Achim; atelierul de confecționat miniaturi Simion; concert Filarmonica de Stat Sibiu) – Sibiu (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului).


Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

Program de vizitare: 1800 – 0130
Telefon: 0269 202 409, Adriana Avram

  • Vizită în expoziția de bază Din cultura şi arta popoarelor lumii, cu un patrimoniu unic în România – piese etnografice de pe alte continente datând din secolul al XIX-lea, o mumie egipteană cu sarcofag pictat veche de peste 2000 de ani (Perioada Ptolemaică târzie). Vizite ghidate la orele 2000 şi 2200. Prezentări vizual-narative despre colecţiile muzeului pe tot parcursul programului.

Nirai Kanai și Onari-gami. Viață spirituală în Okinawa, Japonia

Program de vizitare: 18:00 – 01:30
Piaţa Mică nr. 11, Sibiu (sala de expoziţie de la subsol)
Telefon: 0269 202 409- responsabil Gabriela Călin Mihălțian

  • Expoziția temporară Nirai Kanai și Onari-gami. Viață spirituală în Okinawa, Japonia cuprinde 170 de fotografii realizate de Alina-Alexandra Rădulescu – în prezent doctorandă a Universității Ryukyu din Okinawa (Japonia) – prezentând prin intermediul unor festivaluri tradiționale, păstrate în număr mare în această regiune, ritualuri și concepte-cheie care țin de viața spirituală în Okinawa, dar și festivaluri agricole din Yaeyama, cel mai sudic arhipelag din cadrul prefecturii. Autoarea fotografiilor și-a propus să evidențieze strânsa legătură dintre ciclurile tradiționale ale vieții agricole și a celei spirituale, marcată de rugăciuni și festivaluri populare, dar și universul artelor tradiționale care însoțesc aceste manifestări religioase.

Departamentul de Marketing. Turism. Educație muzeală

Expoziția Sibiul în alb și negru. Fred Nuss

Program de vizitare: 18:00 – 01:30
Adresă: Sala Studio, Piața Mică, nr. 11
Telefon: 0269 202 419, responsabil expoziție pedagog muzeal Raluca Ioana Andrei

Sibiul imortalizat în nonculori şi apoi transpus în artă de îndrăgitul fotograf sibian Fred Nuss. Fred Nuss este un adevărat profesionist care a fost constant alături de Muzeul ASTRA şi de sibieni în ultimii 50 de ani. Din expoziţie fac parte în jur de 100 de fotografii care reliefează Sibiul anilor '60-'70 , cu tot cu atmosfera specifică acelor vremuri.

De altfel, foarte multe elemente prezente în fotografiile respective nu mai pot fi admirate în prezent fiindcă… au dispărut! Cu alte cuvinte, expoziţia este una captivantă, dar şi plină de surprize în egală măsură.

,,Toate fotografiile din expoziţia Sibiul în alb şi negru au intrat în patrimoniul Muzeului ASTRA în anul 1998. În primul rând, ele au o mare valoare artistică, dar sunt şi fotografii document. Ne dăm seama de acest lucru după ce observăm, spre exemplu, modificările din punct de vedere arhitectural pe care le-a suferit Sibiul de-a lungul timpului. Suntem bucuroşi că avem la Muzeul ASTRA o astfel de expoziţie de care publicul se va bucura în mod sigur”, a declarat Ciprian Anghel ŞTEFAN, manager general C.N.M. ASTRA.


Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, Casa Artelor

Program de vizitare la Noaptea Muzeelor: 18:00 – 01:30
Vernisaj: 16 mai 2015, ora 18:00
Adresă: Sibiu, Piaţa Mică, nr. 21, Casa Artelor
Telefon: 0745 943 563, muzeograf Simona Malearov

  • Expoziţia temporară Povestea lăzilor săseşti din Transilvania prezintă tipologia lăzilor, tehnica de confecţionare şi decorare a acestora dar şi modul de utilizare, atât în trecut cât şi în prezent. Informaţiile vor fi însoţite de fotografii ale pieselor din patrimoniul cultural al colecţiilor muzeale şi private din ţară. Lada va fi prezentată sub forma unei poveşti, pornind de la materialele din care a fost confecţionată până la mărturiile persoanelor care au utilizat de-a lungul timpului aceste piese durabile şi de înaltă calitate, precum lăzile de zestre, lăzile de breaslă, lăzile de vecinătate, lăzile de cereale, lăzile de transport, etc.

  • Work-shop-ul pentru copii va fi punctul culminant al expoziţiei: lăzi dezbinate (nou confecţionate) vor fi puse la îndemâna copiilor în vederea remontării acestora conform unui ghid special conceput pentru ei.


Muzeul Casa Teutsch

Program de vizitare: 10:00 – 21:30
Adresă: Sibiu, str. Mitropoliei 30
Telefon: 0269 203760

Exponate valoroase din şapte secole

Expoziţia permanentă a muzeului nostru oferă vizitatorilor o privire de ansamblu – şi bogată în detalii – asupra istoriei şi a vieţii comunitare a saşilor transilvăneni. Valoroasele obiecte de patrimoniu din şapte secole, cum ar fi obiecte de cult, sculpturi, piese textile şi tipărituri, cât şi machete ale unor biserici fortificate şi exemple de port popular, transformă vizitarea muzeului într-o experienţă deosebită.

Vizitatorul este condus prin cele opt săli ale expoziţiei urmărind desfăşurarea cronologică a evenimentelor istorice, începutul fiind aşezarea coloniştilor germani în Transilvania şi care, venind din regiunile franconia, mosela şi altele, au format cu timpul, în secolul al 12-lea, comunitatea saşilor transilvăneni. Istoria bogată şi diferenţiată a acestei minorităţi germane cât şi cea a Bisericii Evanghelice („Biserica poporului”) care este strâns legată de ea, este ilustrată printr-o multitudine de exponate originale, reproduceri, texte şi proiecţii video.

O atracţie deosebită o oferă trezoreria din muzeu, o încăpere în care sunt prezentate opere ale celor mai vestiţi meşteri aurari din Transilvania.

Expoziţia ilustrează şi organizarea învăţământului în limba germană în Transilvania, de care Biserica Evanghelică C.A. s-a îngrijit timp de secole.

De admirat este colecţia specială de păpuşi îmbrăcate în portul săsesc de sărbătoare care diferă după zone geografice şi vârsta purtătorilor.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?