5 graficieni contemporani braşoveni

Imagini

Informații

Data: 10 - 31 Mai 2013
Telefon Informații: 0269 217 691

Descriere

Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal găzduieşte o expoziţie de grafică a artiştilor Albert Zoltán, Ábráham Jakab, Bartha Árpád, Corneliu Mihai şi Timar Adrian. Artiştii sunt absolvenţi ai Institutelor de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj Napoca şi „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi sunt membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Capacitatea de esenţializare şi semnificaţii multiple ale lucrărilor apropie creaţiile acestor artişti, în pofida unor clare diferenţe stilistice şi tehnice, şi a unei certe originalităţi a fiecăruia.

Lucrările lui Bartha Árpád denotă o preferinţă mărturisită pentru compoziţiile realizate sub zodia unei ascuţite cerebralităţi. În demersul său, artistul pleacă de la locul comun, de la datele realităţii, cărora, printr-un proces de delicată interiorizare, apoi, de simplificări formale, le induce propria emoţie. Soluţiile tehnice pentru care optează sunt rodul efortului de a exprima cel mai adecvat o anume stare de spirit generată de întâlnirea cu motivul supus anterior unui penetrant proces analitic. Mobil şi deschis spre explorări, Bartha Árpád recurge la elemente luate din tehnici grafice, fotografice, de gravură etc. pe care le combină şi le utilizează într-un stil original.

Adrian Timar este artistul mereu neliniştit, în perpetuă căutare a soluţiilor artistice perfecte, a aflării unor mereu mai potrivite modalităţi de expresie, de comunicare, de exprimare a unui mesaj anume, a sinelui.

Problematizarea rolului şi locului operei de artă într-o societate cu valori incerte şi inconstante reprezintă o provocare pentru artistul din Braşov. Lucrările lui Timar vorbesc despre o tentaţie a gestului abrupt, o spontaneitate greu reţinută la întâlnirea dintre material şi suport, stăpânită apoi de reveniri şi intervenţii de fineţe, într-un joc asociativ în care detalii aparente dobândesc rol important în economia soluţiei compoziţionale şi plastice, şi nu în ultimul rând, în planul semnificărilor.

Utilizând linia şi tratând formele într-un stil ce aminteşte de arta marilor maeştri europeni ai secolelor XVI-XVII, Ábráham Jakab este creatorul unor lucrări a căror tensiune pare să se revendice din expresionism. Artistul nu se teme de figurativ, iar recursul la inspiraţia din mitologie sau religie nu-i anulează modernitatea. Cu un desen şi culoare în egală măsură elegante, sofisticate şi încărcate de tensiune, artistul creează un spaţiu ce se defineşte ca univers de sine stătător, guvernat de o energie vitală, antrenând spectatorul în descoperirea unor mereu mai profunde înţelesuri.

Albert Zoltán creează în lucrările sale realizate în tehnici ale gravurii (acvaforte şi aquatinta pe hârtie) un spaţiu al reveriei. Peisajele sale se identifică printr-un lirism abia reţinut. Dominantele de brunuri şi ocruri, intervenţiile de auriu, subtile nuanţări dau o eleganţă specială motivelor care, deşi inspirate din realitate, mărturisesc o accentuată tendinţă de abstractizare, încărcând gravurile de sensuri, posibile interpretări şi ascunse semne.

Lucrările lui Corneliu Mihai provoacă la interogaţii. Spiritul cercetător, neliniştile care au caracterizat în anii tinereţii personalitatea acestui artist a adus un plus de profunzime în creaţia de maturitate. Rafinamentul şi plăcerea exploatării detaliului de mare eleganţă aduc satisfacţii estetice privitorului. Descifrarea mesajelor / semnificaţiilor multiple prinse în îmbinările, combinaţiile şi înlănţuirile de forme stârnesc reflexii, meditaţii, reveniri, regândiri. Deopotrivă cunoscute şi enigmatice, formele lui Corneliu Mihai conţin şi denotă o expresivitate grea şi provocatoare.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?