Cetăţile Domnului la marginea lumii

Imagini

Informații

Data: 29 Iunie - 24 August 2013

Descriere

Expoziţia Cetăţile Domnului la marginea lumii cuprinde imagini fotografice ale bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei realizate de Hermann Fabini, Louis Guermond, Ioan Vărzaru, fotografii în tehnica 3D de Daniel Bălţat, imagini ale unor mănăstiri fortificate şi turnuri de apărare din Muntele Athos, surprinse de Petre Beşliu; precum şi piese arheologice provenite din săpăturile arheologice de la bisericile fortificate din Moşna şi Brădeni, grafică documentară şi carte veche.

Sudul şi estul Transilvaniei, la limita Carpaţilor şi dincolo de munţi, au fost căptuşite în secolele XV-XVI cu biserici-fortificate şi cetăţi-bisericeşti, simboluri ale rezistenţei statale şi ziduri destinate apărării liturghiei şi averii lumeşti.

Semnificativ, bisericile fortificate din Transilvania, mănăstirile fortificate din Ţările Române şi cele din Muntele Athos au ajuns la apogeul dezvoltării lor în secolul al XVI-lea, perfect articulate cadrului geografic, necesităţii de securitate locală şi regională.

Mai departe, spre Orient, comunităţile călugărilor din Muntele Athos - cel mai îndepărtat punct al Europei înspre capitala Semilunei - adăpostite în fortificaţii puternice, ridicate după model occidental au devenit centre de rezistenţă spirituală ale statelor ortodoxe, libere sau mai apoi supuse tributului otoman. Un călător francez, Petrus Bellonius Cenomanensis (1517-1564), a observat rolul strategic al mănăstirilor athonite: Dintre cele douăzeci şi trei sau douăzeci şi patru de mănăstiri care se găsesc pe acest munte, fiecare este fortificată şi înconjurată de ziduri puternice, pentru a ţine piept forţelor duşmanilor, atunci când ei atacă pe neaşteptate, după cum a fost cazul corsarilor mării. În măsura în care ele se află pe ţărmul mării, piraţii le pot face greutăţi în cazul în care nu sunt fortificate.

Conştiente de valoarea lor patrimonială, de specificul cultural-istoric în evoluţia comunităţii europene, cetăţile Domnului de la marginea lumii revendică astăzi un statut comunitar pe măsură.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?