Colecţionarii de Sidef

Imagini

Informații

Data: 20 Februarie - 4 Aprilie 2014

Descriere

Cochiliile colorate ale melcilor şi formele elegante ale scoicilor au captat atenţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Au fost găsite, în Nordul Africii, cochilii aparţinând unor melci marini datând de peste 100.000 de ani utilizate ca mărgele. Aceste podoabe sunt printre cele mai vechi forme de artă şi cultură a omului în trecut. Frecvenţa, abundenţa, diversitatea, dimensiunea, şi ornamentaţia lor au transformat cochiliile în obiectul unui hobby care cu timpul a devenit o adevărată ştiinţă numită „conchology” în limba engleză, „conchologie” în limba germană sau „conchyliologie” în limba franceză. Nu există echivalent în limba română pentru această ştiinţă, astăzi ramură a Malacologiei (parte a zoologiei care se ocupă cu studiul moluştelor adică a melcilor, scoicilor şi cefalopodelor). În secolul al XVII-lea, în Europa, colecţionarea cochiliilor şi scoicilor era una dintre îndeletnicirile clasei sociale superioare. Cochilia melcului Conus Gloria-Mării (Conus gloriamaris Chemnitz, 1777) depăşea ca valoare operele de artă ale acelor timpuri, iar o cochilie a melcului marin Epitonium se achiziţiona cu echivalentul actual a peste 300.000 lei. Cochiliile acestor melci pot fi admirate în cadrul expoziţiei.

Expoziţia temporară Colecţionarii de Sidef îşi propune să aducă în atenţia publicului ştiinţa colecţionării şi studiului cochiliilor şi scoicilor – conchologia – dar şi pe cei care prin munca şi dedicaţia lor au contribuit la realizarea colecţiilor de acest fel aparţinând Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu. Colecţia malacologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, se numără printre cele mai vechi colecţii din ţară. Timp de peste 160 ani, colecţia a cunoscut o creştere continuă, astăzi numărând 515.220 exemplare, fiind cea mai mare colecţie aflată în patrimoniul muzeului.

Piesele expuse în expoziţie aparţin colecţionarilor Michael Bielz (1787 – 1866), Eduard Albert Bielz (1827 – 1898), Moritz von Kimakowicz (1849 – 1921), Richard von Kimakowicz (1875 – 1973) şi respectiv Carl Friedrich Jickeli (1898 – 1925). Michael şi Eduard Albert Bielz, tată şi fiu, au alcătuit o colecţie malacologică de peste 200.000 de piese. De asemenea, ei au denumit şi descris pentru prima dată la nivel mondial peste 20 de specii noi pentru ştiinţă, denumiri utilizate încă astăzi de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Colecţia Kimakowicz, rezultatul a peste 70 de ani de pasiune transmisă din tată în fiu, adăposteşte 305.431 cochilii, printre care peste 50 de specii noi descrise şi denumite de cei doi colecţionari. Vor fi etalate pentru prima dată publicului astfel de piese aşa numitele holotipuri (exemplare caracteristice pentru acele specii) din colecţiile Bielz şi Kimakowicz.

La doar 19 ani, în 1870, sibianul C.F. Jickeli a întreprins o călătorie în Egipt, în Etiopia şi Alexandria. Aici, el a colectat moluşte din Marea Roşie, a studiat fauna malacologica a Etiopiei identificând specii noi. Specimene colectate de-a lungul expediţiei sale vor fi etalate în cadrul expoziţiei.

Numai pasiunile mari pot da naştere oamenilor mari (C.A. Helvetius 1715 – 1771), iar pasiunea colectării cochiliilor a contribuit substanţial la renumele internaţional al celor cinci sibieni. Muzeul de Istorie Naturală vă invită, prin această expoziţie temporară, să-i cunoaşteţi şi, poate, să le urmaţi exemplul şi să deveniţi un Colecţionar de Sidef.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?