Donaţia Eliza şi Vladimir Cantaragiu

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 1 Decembrie 2014 - 31 Ianuarie 2015

Descriere

Muzeul Naţional Brukenthal marchează Ziua Naţională a României prin vernisajul expoziţiei “Donaţia Eliza şi Vladimir Cantaragiu”. Această colecţie, deosebit de valoroasă, a fost donată muzeului de către dr. medic stomatolog Eliza Cantaragiu şi dipl. ing. Vladimir Cantaragiu, iar prin deschiderea expoziţiei, instituţia noastră îndeplineşte dorinţa familiei Cantaragiu de a o expune public.

Donaţia numără 351 de lucrări semnate de artişti români, majoritatea activi în diaspora, foarte bine cotaţi în Europa, cu lucrări prezente la licitaţii prestigioase: Sotheby's, Boisgirard, Vasari, Gene Shapiro etc. Astfel, în patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal au intrat creaţii semnate de Nicolae Maniu (cel mai vândut pictor român al momentului în străinătate), de Ion Vlad (considerat de criticii francezi ca având o importanţă asemănătoare cu a lui Constantin Brâncuşi), de Corneliu Baba, Magdalena Rădulescu, Jana Cernătescu, Marcel Chirnoagă, Eugen Popa, Sorin Ilfoveanu. Donaţia cuprinde o varietate de genuri artistice: pictură, grafică, desene-crochiuri, studii pentru sculptură, sculptură în ghips, sculptură în bronz, sculptură în piatră – marmură, artă decorativă-colaje suprapuse de hârtie colorată, precum şi o vastă documentaţie asupra artiştilor prezenţi în colecţie.

Primele demersuri de preluare a colecţiei Cantaragiu de către Muzeul Naţional Brukenthal au avut loc în 2006 şi au fost finalizate în acest an. În luna octombrie, dr. Robert Strebeli, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, în calitate de specialist-expert, şi Frank – Thomas Ziegler, reprezentant al Parohiei Evanghelice CA din Sibiu, s-au deplasat în oraşul german Salzgitter pentru preluarea donaţiei. După discuţiile avute cu specialistul muzeograf Robert Strebeli şi având mare încredere în profesionalismul managerial al Muzeului Naţional Brukenthal, doamna Eliza Cantaragiu a dorit să doneze mai multe lucrări decât se planificase iniţial, condiţia fiind ca acestea să fie accesibile publicului şi să nu se înstrăineze vreodată din muzeul beneficiar.

La cererea expresă a doamnei Eliza Cantaragiu, demontarea galeriei particulare a familiei Cantaragiu a fost precedată de fotografierea şi filmarea tuturor simezelor de expunere, având în vedere că în Salzgitter galeria a fost unică şi a fost vizitată de numeroase personalităţi, printre care preşedintele ales Klaus Iohannis, alături de soţia sa, de Ion Caramitru, de istoricul de artă Pavel Chihaia etc. Timp de patru zile, Robert Strebeli a realizat fotografierea şi filmarea în calitate FullHD a tuturor încăperilor şi exponatelor, precum şi inventarierea ştiinţifică a fiecărei piese aflate în colecţie. În consecinţă, s-a realizat, pentru documentare, o imagine exactă a Galeriei Cantaragiu, aşa cum a fost concepută de proprietari, artişti şi critici de artă.

Astfel, din dorinţa expresă a doamnei Eliza Cantaragiu şi în conformitate cu prevederile testamentului redactat în anul 2011de soţii Cantaragiu, s-a finalizat o primă parte a donaţiei către instituţia noastră. Parohia Bisericii Evanghelice CA din Sibiu a sprijinit logistic preluarea colecţiei prin: transportul lucrărilor în România, traducere, cazare. Urmând dorinţa doamnei Eliza Cantaragiu, Muzeul Naţional Brukenthal va continua demersurile de preluare a altor lucrări din colecţia familiei.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?