Expozitia: Incze Ferencz (1910–1988)

Imagini

Informații

Data: 8 - 28 Noiembrie 2012
Telefon Informații: 0269 217 691

Descriere

Organizarea unei expozitii Incze Ferencz la Sibiu nu este întâmplatoare, caci artistul nascut la Gheorgheni, si-a petrecut aici copilaria si adolescenta, orasul ramânând mereu relationat în sensibilitatea sa cu „un posibil loc al fericirii”.

Numele pictorului Incze Ferencz este mentionat întotdeauna însotit de caracterizarea: „artist controversat”. Într-adevar, atât biografia artistului, cât si creatia sa îndreptatesc folosirea acestei sintagme.

Dupa parcurgerea studiilor de arta la Budapesta, la Scoala de Arte Decorative, Incze Ferencz s-a stabilit la Cluj, în 1939, unde si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii. Creatia artistului parcurge câteva etape marcate de trasaturi stilistice distincte, initial în limitele naturalismului, realismului, apoi al unei picturi cu accentuate tendinte decorative.

Marginalizarea din perioada regimului comunist, a fost întrerupta în mod surprinzator de premiul obtinut la Salonul din Paris din 1973, la care participase cu doua lucrari. Acest moment a impulsionat activitatea pictorului care, desi împlinise 63 de ani, evolueaza spectaculos pe directia unei reinterpretari în cheie personala a unui limbaj alegoric, caracterizat de unii critici drept suprarealism, în maniera lui Dali. Arta acestei perioade este o imagine a felului în care artistul interactioneaza cu lumea. În universul pe care îl construieste, artistul se plaseaza central, ridicând întrebari dramatice, profunde, asupra existentei, fiind deseori însotit de Muza inspiratoare si de implacabilul Destin.

Succesul de la Paris nu i-a adus si recunoasterea oficiala în tara, caci pictorul nu este reprimit în Uniunea Artistilor Plastici din România, de unde fusese exclus în anul 1954.

Actuala expozitie Incze Ferencz (a doua organizata de Muzeul Brukenthal, dupa cea din 1987) prezinta lucrari din colectiile Muzeului National Brukenthal, ale Muzeului Tarisznyás Márton, din Gheorgheni, ale Muzeului Haáz Rezso, din Odorheiu Secuiesc si din colectia particulara a familiei Polonyi din Cluj-Napoca, oferind o imagine generala asupra creatiei artistului maghiar, cu accent pe ultima perioada de creatie, cea mai interesanta si provocatoare a operei sale.

Locul: Casa Albastra, Sala Multimedia.
Vernisaj: 8 noiembrie 2012, orele 15:00.
Curator: Dr. Iulia Mesea si dr. Csergo Tibor.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?