Istoria stilourilor românești. Colecția Petre Crăciun

Imagini

Informații

Data: 4 Mai 2023, 10:00 Joi
Evenimentele trecute
  • 4 Mai - 30 Iunie 2023

Descriere

xpoziția: Istoria stilourilor românești. Colecția Petre Crăciun
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Casa Altemberger – parterul turnului-locuință (Sibiu, strada Mitropoliei nr. 2)
Durata: 4 mai – 30 iunie 2023
Vernisaj: Joi, 4 mai 2023, ora 1300
Curatori: Adrian Georgescu, Sergiu–Mihail Chideșa

Joi, 4 mai, la Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, are loc vernisajul expoziției „Istoria stilourilor românești. Colecția Petre Crăciun”.
Expoziția – o adevărată premieră națională – oferă publicului un număr de 415 piese, reprezentând o colecție unică de stilouri și alte instrumente de scris, precum și numeroase documente datând din perioada interbelică și până în anul 1990.
Vor putea fi văzute 200 de stilouri produse de „Flamura Roșie” (Flaro) și Întreprinderea de Industrie Județeană „Archimet” din Sibiu, dar și de alți doi producători: Întreprinderea „Chimica” Cluj și Întreprinderea „Drum Nou” București. O parte importantă a acestor modele poate fi admirată numai în această colecție.
Unele dintre piese amintesc de celebra fabrică sibiană „Gratioza”, care a devenit, prin naționalizare, „Flamura Roșie”. Un exponat de mare importanță este un plic de corespondență produs de „Gratioza” pentru Casa Regală a României, al cărei furnizor era. În 2022 s-au împlinit 100 de ani de la înființarea acestei fabrici.
Tot la Sibiu a funcționat și fabrica „Artalith”, care producea inclusiv „tocuri rezervoare” (stilouri) sub licență „Hardmuth Koh-I-Noor”. În expoziție vor putea fi văzute, pentru prima dată, două exemplare ale modelului „Hardmuth Școlar” care, cu siguranță, a fost produs aici.
Expoziția include peste 30 de documente diferite (fotografii, legitimații, publicații, afișe, tipărituri, etc.) și tot atâtea modele de ambalaje pentru stilourile produse în anii ʼ50-ʼ80 ai secolului trecut, unele dintre ele unicat.
Cei care vor vizita expoziția vor avea ocazia să vadă mai multe exemplare ale vestitului model „Flaro Dacia”, stiloul guvernamental, inclusiv cel cu semnătura lui Nicolae Ceaușescu, imprimată termic.
Alte vitrine sunt destinate stilourilor școlare, celor de birou sau stilourilor realizate de artizanii de altădată, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din România.
Scriitorii români au folosit și ei stilouri produse în România. Iată de ce, o vitrină prezintă publicului stilouri folosite de Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Spiridon Vangheli și Petre Crăciun.
Un punct de atracție îl reprezintă stilourile dedicate de unele mari firme internaționale de stilouri unor personalități sau României: Ilie Năstase (Montegrappa), Regele Mihai I (Pelikan), „România – U.E. 2007” (Montegrappa), „România – Președinția Consiliului European 2019” (Poenari).
În volumul său „Istoria și catalogul stilourilor românești”, Petre Crăciun a prezentat pe larg toate modelele de stilouri românești incluse în expoziție. Volumul poate fi cumpărat de la muzeu, în perioada 4 mai – 30 iunie.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?