Legendele naturii

Imagini

Informații

Data: 22 Martie - 22 Mai 2013
Telefon Informații: 0269 217 691

Descriere

Muzeul de Istorie Naturala din Sibiu, departament al Muzeului National Brukenthal, prin expozitia temporara Legendele Naturii îsi propune sa prezinte publicului latura legendara a exponatelor sale.
Patrimoniul vast al Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu, de peste un milion de piese, este, din acest punct de vedere, o adevarata culegere de legende precum cea a amfibianului care poate trece prin foc sau cea a sarpelui ce poate vindeca orice boala cu ajutorul veninului sau. Întreaga legenda a acestor animale si multe altele le puteti descoperii în cadrul expozitiei temporare.
Noi, oamenii, suntem atrasi de necunoscut iar cu ajutorul imaginatiei si inteligentei noastre am încercat sa ne explicam fenomenele naturii, originea animalelor si plantelor, a întregului mediu înconjurator.
Un beneficiu secundar oferit vizitatorului acestei expozitii temporare este acela al redescoperirii legendelor folclorice traditionale românesti precum cele culese de catre etnologul S. Fl. Marian (1847 – 1907) si publicate în Ornitologie poporana româna (Cernauti, 1883). Frumusetea acestor legende populare consta tocmai în simplitatea lor, în inocenta cu care anumite adaptari fizice sau comportamentale ale animalelor au fost explicate de omul de rând.
Din nefericire, actual, animalele devin legende nu datorita imaginatiei si fortei noastre creatoare ci din pricina nepasarii si ignorantei noastre cum este cazul zaganului. În România, ultimul zagan a fost împuscat în anul 1938 la Pasul Turnu Rosu, lânga versantul de vest al Muntilor Cozia. Lingvistii considera ca numele acestei pasari „zagan” este una dintre singurele denumiri de pasari ramase nealterate din stravechea limba a dacilor. Astfel, prin expunerea acestor legende cu final trist, curatorul acestei expozitii doreste sa atraga atentia publicului asupra necesitatii conservarii biodiversitatii.
Înainte de a beneficia de explicatiile rationale ale stiintei si tehnicii actuale, noi, oamenii, am recurs la imaginatia noastra, la folclor si superstitii, la legende.
Va invitam sa descoperiti adevarul din spatele acestor legende.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?