Mecanismele imaginii

Imagini

Informații

Data: 22 Noiembrie 2012 - 7 Ianuarie 2013

Descriere

Motivată de modelul şi istoria Pinacotecii Brukenthal, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal organizează anual o serie de expoziţii şi dezbateri dedicate picturii. În acest an, galeria prezintă expoziţia artistei Marilena Preda Sânc; cu un curriculum vitae impresionant, Marilena Preda Sânc se situează într-o zonă a experimentului – de la performance, Body Art, Video Art la ecofeminism.

De la Expresia corpului uman, o cunoscută expoziţie din 1983, la filmele video: My Body is Space in Time is Time and Memory of All şi Bodyscape, Handscape, Mind Scape, la instalaţiile Algoritmi ai puterii sau Ecological e-mail, Marilena Preda Sânc impune un statut nou pentru artişti: „observatori care gândesc”, să fim liberi, să judecăm totul singuri, să avem propria noastră opinie.

Apare aproape surprinzătoare relaţia pe care un artist al noilor media o are faţă de pictură, care se revanşează prin mijlocirea unei a treia dimensiuni reale sau iluzorii.

Artista echivalează într-o semiotică proprie actul scrierii. Sublimând tensiunile interne, imaginea primeşte similititudini cu stilul lui Cy Twombly. „Atunci apare o dispoziţie abstractă ce îmi aminteşte de Clifford Still. Astfel, folosirea termenului de <<abstract>> fără ghilimele e riscantă în cazul Marilenei Preda Sânc, dată fiind concreteţea imaginii la nivelul participării”, declara în anul 1992 Călin Dan.

Artista este preocupată de mecanismele imaginii, chestionând în acest context pictura şi normele ei estetice, explicative, de stil, de putere. Pentru pictură cercetarea înseamnă culoare, suprafaţă, formă, spaţiu, imagine, urmă şi gest, la care Marilena Preda Sânc adaugă radicalitatea de a picta o imagine ultimativă.

Marilena Preda Sânc este profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi preşedinta Filialei Pictură a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti. Lucrările Marilenei Preda Sânc au fost prezentate în numeroase expoziţii, dintre care selectăm: Utopii/ Cotidiene. Crossing Self Histories 1981 – 2011, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (2011); Gender Check, MUMOK, Viena (2009), Zacheta National Gallery of Art, Varşovia (2010); Mit Macht zur Wahl, Frauenmuseum, Bonn (2006); Franklin Furnace’s Program The Future of the Present, New York (1998).

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?