Misterele guslei româneşti

Imagini

Informații

Data: 7 Martie - 7 Aprilie 2013

Descriere

Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia de prietenie Ille et Vilaine (APIVS) vă invită la expoziţia «Misterele guslei româneşti», o expoziţie ce urmăreşte epopeea unui tânăr lutier francez, specializat în luterie medievală, în căutarea urmelor vielei pe pământul românesc.
A doua parte a Evului Mediu (de la anul 1000 către aproximativ 1500) reprezintă o perioadă cheie în istoria muzicii şi a instrumentelor muzicale.

Această perioadă a văzut născându-se notaţia muzicală, revenirea la muzica profană, crearea arcuşului. Aceşti trei parametrici vor schimba perspectivele creaţiei muzicale şi astfel vor transforma pentru totdeauna formele şi metodele creării de instrumente muzicale, întemeind normele luteriei.
Cercetătorii s-au concentrat dintotdeauna asupra Europei Occidentale, ca vatră a acestei explozii culturale; având resurse evidente pentru acest proiect, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Anglia au canalizat atenţia, punând în umbră restul Europei.
Totuşi, iată că tocmai în România Gauthier Saillard, ale cărui cercetări vizează transformările organologice ale instrumentelor cu coardă din această perioadă, doreşte să realizeze acest proiect insolit. Într-adevăr, conştient că instrumentele se deplasează odată cu populaţiile şi sunt adoptate – apoi modificate – de către populaţiile locale, el este sigur că ţările « de frontieră » ale Europei au multe de spus în această privinţă. România, răspântie a culturilor şi civilizaţiilor din perioada medievală, pare astfel o ţară ideală pentru a începe un astfel de tip de cercetări.
Confruntat cu o perioadă istorică agitată şi cu alte obstacole de care nu avea cunoştinţă, acest tânăr de 25 de ani s-a simţit astfel nevoit să străbată ţara pentru a găsi urmele acestui instrument. Bucureşti, Sibiu, Sighişoara, Voroneţ şi împrejurimile lor sunt locurile în care Gauthier Saillard a întreprins această căutare, cercetând arhivele, bibliotecile, muzeele şi frescele vechilor clădiri spre a avea suficiente indicii care să-i permită reconstituirea acestui instrument legendar.
Casa Ille et Vilaine din Sibiu, susţinând acest proiect, i-a devenit astfel bază. În aceeaşi măsură, Muzeul Naţional Brukenthal, crezând în reuşita unei asemenea aventuri istorice, i-a deschis cercetătorului porţile depozitelor sale. Graţie acestui fapt, din octombrie până în decembrie 2012, Gauthier Saillard a reconstruit la APIVS o vielă inspirată de un instrument descoperit în depozitele Muzeului Naţional Brukenthal.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?