Musafiri în colecţii

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 14 Noiembrie 2014 - 31 Ianuarie 2015

Descriere

Activitatea muzeală este cunoscută mai ales prin expoziţii, comunicări pe baza patrimoniului şi activităţi de restaurare, acestea fiind de obicei considerate spectaculoase.

Mai puţin cunoscut publicului larg este faptul că există insecte care se hrănesc cu obiectele muzeale, deci sunt „musafiri” ai patrimoniului, ai pieselor biologice naturalizate. Aceste insecte nu fac deosebirea între gunoi şi operele de artă sau patrimoniul muzeal. Din punct de vedere al compoziţiei chimice, materialele de natură organică pot fi oricând atacate de dăunători, dacă există condiţii favorabile pentru declanşarea atacului (temperatură, umiditate, mediu insalubru, etc.). Efectele sunt vizibile şi se manifestă printr-o deteriorare a structurii fizice şi chimice a pieselor, putând căpăta forme grave în cazul unor atacuri masive şi necontrolate. Aceşti „musafiri” au dobândit de-a lungul timpului mecanisme de adaptabilitate din ce în ce mai specializate, astfel încât combaterea lor reprezintă o provocare continuă.

În expoziţie ilustrăm acest fenomen complex, întâlnit la patrimoniul de natură organică din toate instituțiile muzeale în care sunt prezente colecţii de ştiinţele naturii, fenomen ce este monitorizat atent şi combătut competent de conservatori.

Munca susţinută a conservatorului şi a muzeografului face ca patrimoniu muzeal de natură organică datat la sfârşitul sec al XIX-lea să fie şi în prezent în stare bună de conservare în muzeul nostru. Expoziția etalează piese a căror stare de conservare este afectată de aceşti „musafiri” sau insecte dăunătoare, acestora adăugându-se documentarea fotografică. De asemenea sunt prezentate succint metode de combatere a acestor dăunători.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?