Ovidiu Simionescu: gravură, desen și sculptură

Imagini

Informații

Data: 3 Septembrie - 31 Octombrie 2014

Descriere

Arta lui Ovidiu Simionescu dorește să păstreze sensul concretului, materialitatea, prezența fizică a obiectului, distanțându-se astfel de conceptualismul contemporan și de arta care cultivă, adesea într-un mod facil, efemerul și virtualul. În grafica și sculptura sa, ale cărei motive se situează între figurativ și abstract, între organic și geometric se pot recunoaște ecouri ale artei primitive și ale artelor tradiționale ale popoarelor din diferite regiuni ale planetei, inclusiv ale artei populare românești, toate atât de bogate în simboluri, dar și eforturi de a pune în evidență frumusețea formelor și de a sugera mișcarea cu mijloace inspirate de pictura și plastica minoică și grecească, trecând însă prin marile experiențe de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din secolul al XX-lea, inspirate din aceleași surse străvechi, reprezentate de operele lui Paciurea și Brâncuși sau ale unor rebeli precum Brauner, Picasso și Giacometti. Desenul este forma esențială de expresie pentru artistul care s-a manifestat inițial ca gravor și care, ca sculptor, transpune în spațiu ideile care, din zborul, au coborât pe hârtie, în desene și, uneori, revin ca subiecte ale altor desene, într-un univers aparte, diferit de cel al lucrărilor de sculptură, chiar dacă viziunea grafică rămâne predominantă. Tematica lucrărilor, axată pe marile puncte de interes ale artei moderne, este de o mare diversitate: tipuri și comportamente umane, situații conflictuale ori ipostaze ale dialogului, aspecte de viață cotidiană, episoade mitologice, animalele, iubirea, meditația asupra morții, condiția umană, efortul elansării spirituale etc.

Artistul, a cărui operă a fost prezentată în expoziții internaționale în Brazilia, Italia, Ungaria, Germania, Spania, Belgia și România și este prezentă în colecțiile Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Național de Artă Contemporană și Muzeului Internațional al Gravurii din Curitiba (Brazilia), recurge la tehnici diverse, uneori dificile și mai rar abordate: acvaforte pe placă de oțel, gravură cu acul pe plastic sau placă de oțel inoxidabil, acuarelă, ceară și guașă pe hârtie, ceramică, sculptură în ceară, os, piatră, bronz, alamă sau chiar argint. Așa cum sugerează însuși atât de frecventul simbol al păsării sau al aripii, derivat din acesta prin esențializare, ca pars pro toto, creația lui Ovidiu Simionescu este rezultatul unor reflecții profunde și continue, al voinței de autoprovocare și autodepășire, al unor eforturi materializate cu tenacitate.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?