Personalităţi medievale şi moderne printre noi

Imagini

Informații

Data: 29 Octombrie - 22 Noiembrie 2015

Descriere

Expoziţia „Personalităţi medievale şi moderne printre noi” se înscrie într-un trend expoziţional european în care într-o fotografie sunt îmbinate reprezentări din epoci diferite. Deşi acestea s-au raportat până acum la epoca contemporană, în special la cele două războaie mondiale şi la perioada interbelică, curatorii propun acest model pentru o epocă mai veche, încercând să readucă în atenţia publicului câteva personaje importante din viaţa Sibiului medieval şi modern, şi legătura acestora cu diverse spaţii şi obiective din oraş.

Sibiul, după ce a primit statutul de oraş, era condus de un sfat orăşenesc (Rath), care va purta denumirea, în tot Evul Mediu, de Magistrat (magistratus Cibiniensis). Magistratul era condus de un jude regal (judex regis) şi 12 juraţi (seniores), care se alegeau anual din rândul obştii orăşeneşti. Ulterior apare şi funcţia de primar (Bürgermeister), ales de cetăţenii obştei din rândul personalităţilor oraşului. Demnitar important al comunităţii săseşti, cu atribuţii sporite, era comitele, numit de rege dintre oamenii săi de credinţă. Comitele cumula multiple atribuţii politice, militare, administrative sau judiciare pe care le exercita în toate scaunele sibiene.

În timpul domniei lui Mathia Corvin s-au creat condiţiile unificării tuturor scaunelor săseşti într-o organizaţie politică reprezentativă, cunoscută sub denumirea de „Universitas Saxonum”. Din cadrul acesteia se trimiteau reprezentanţi şi în dieta Transilvaniei.

Pe lângă Magistratul oraşului, ca urmare a creşterii ponderii economice a conducătorilor breslei, apare, începând cu anul 1495, un nou for administrativ, cunoscut sub numele de „Centumvirat”. Era format din reprezentanţii breslelor (la început o sută de bărbaţi, apoi numărul s-a mărit), aleşi de judele regal şi de membrii Magistratului.
După instalarea regimului habsburgic, acesta caută să-şi apropie elemente ale conducerii săseşti prin înnobilarea mai multor persoane importante din cetate. Întărirea regimului este facilitată şi de catolicism, instrument politic şi de dominaţie sprijinit pe autorităţile militare.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?