Peştii marini din supermarketuri

Imagini

Informații

Data: 29 Noiembrie 2013 - 31 Ianuarie 2014

Descriere

Trăim într-o lume din ce în ce mai antropizată şi prin urmare comportamentul nostru a trecut şi el dintr-un context natural într-unul artificial. Continuăm să ne adaptam la mediul urban pe măsură ce ne inadaptăm la cel natural. Costul acestei tranziţii se reflectă direct în atitudinea noastră faţă de natură. Avem impresia că întreaga viaţă se desfăşoară în oraşe şi se rezumă la activităţile noastre de acolo.

Să luăm spre exemplu atitudinea noastră faţă de hrană. Relativ nu cu mult timp în urmă fiecare dintre noi trebuia să vâneze, să pescuiască sau să culeagă pentru a avea ce mânca. Chiar şi după ce am început să cultivăm plante sau să creştem animale, am păstrat conştiinţa resurselor pentru că eram în directă relaţie cu ele, cunoscându-le mecanismele vitale. Omul contemporan nu mai procedează astfel ci merge la cumpărături. El nu mai ştie câte ouă face o găină, câtă mâncare îi trebuie unui porc până să devină muşchiuleţ sau că pasta de ton a fost la un moment dat un peşte real. Acest om contemporan trăieşte cel mai adesea cu iluzia că undeva există un rezervor inepuizabil de resurse de unde magazinele se pot aproviziona continuu.

Proiectul educaţional TU ŞTII CE MĂNĂNCI coordonat de Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, secţie a Muzeului Naţional Brukenthal din iniţiativa Asociaţiei pentru ştiinţă, educaţie şi mediu MEROPS, îşi propune să contribuie la educaţia alimentară sustenabilă în folosul mediului natural şi a speciilor pe care omul le consideră hrană. A cunoaşte cu ce ne hrănim, înseamnă dincolo de efectul comercializării, a ne cunoaşte lumea în care trăim cu adevărat.

Am ajuns în prezent să nu mai ştim ce consumăm, nu cunoaştem numele sau biologia speciei respective. Pe rafturile magazinelor se găsesc produse de origine animală procesate, dar şi animale vii sau în forma lor naturală, cum este cazul peştilor, motiv pentru care subiectul acestei expoziţiei temporare educaţionale este acest grup. Luând peştii ca exemplu putem să trecem prin toate etapele tranziţiei de la animalul viu la produse cu grade variate de procesare.
Expoziţia temporară educaţională Peştii marini din supermarketuri este de fapt o reîntoarcere la cunoaştere, un exerciţiu de conştientizare, fără de care contribuim activ la degradarea naturii. Exponatele sunt plasate într-un context biologic, având în vedere ecologia fiecărei specii.

Tot ce este prea mult este duşmanul naturii (Hipocrate 460 – 370 î.Hr.), iar supraexploatarea biocenozei este o realitate actuală. Comportamentul nostru faţă de vieţuitoarele "hrană” şi habitatul lor este distructiv. Efectele acestui comportament le resimte Natura şi mai ales noi, vârful piramidei trofice.
Participând, contribuind şi susţinând educaţia alimentară, educaţia pentru/despre şi în natură păşim spre un stil de viaţă sănătos şi asigurăm viitorul generaţiilor ce ne urmează.

Natura şi educaţia sunt asemănătoare; educaţia transformă pe om şi, transformîndu-l, îi conferă o nouă natură (Menandru, 342 – 291 î.Hr.).

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?