Pictura poloneză din a doua jumătate a secolului al XX-lea

Imagini

Informații

Data: 13 Noiembrie 2013 - 16 Februarie 2014

Descriere

Expoziţia „Pictura poloneză din a doua jumătate a secolului al XX-lea, din colecţiile Muzeului Naţional din Gdansk” face parte din amplul proiect de colaborare pe termen lung dintre Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Naţional din Gdansk. În cadrul acestei cooperări, care a debutat cu trei ani în urmă, publicul polonez a avut prilejul să admire piese remarcabile din colecţiile de pictură flamandă şi olandeză (2010), pictură italiană (2011) şi din cea de argintărie medievală (2011), din patrimoniul Muzeului din Sibiu.
Muzeul Naţional Brukenthal a găzduit, în cadrul acestui schimb, expoziţiile: „Maeştri olandezi şi flamanzi din colecţiile Muzeului Naţional din Gdansk” (2010), „Mărturii ale credinţei, simboluri ale mândriei: creaţii ale meşterilor orfevrieri pentru patricienii oraşului Gdansk din colecţiile Muzeului Naţional din Gdansk” (2011), „Nec temere, nec timide: capodopere de pictură din Gdansk în colecţiile Muzeului Naţional din Gdansk” (2011).
În perioada în care în Sala Multimedia din Casa Albastră va putea fi vizitată expoziţia de pictură contemporană poloneză, la Muzeul din Gdansk va fi organizată o expoziţie amplă de covoare anatoliene din secolele XVI–XVIII.
Expoziţia „Pictura poloneză din a doua jumătate a secolului al XX-lea, din colecţiile Muzeului Naţional din Gdansk” aduce în atenţia publicului din Sibiu şi a tuturor vizitatorilor Muzeului, o selecţie reprezentativă pentru principalele direcţii şi tendinţe pe care le-a cunoscut arta poloneză în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. Expoziţia nu-şi propune să prezinte dezvoltarea lineară, strict cronologică şi delimitată stilistic a artei poloneze din această perioadă, ci se doreşte, mai degrabă un „eveniment liber” ce marchează cele mai interesante tendinţe şi puncte de interes.
Prin intermediul acestor lucrări şi a imaginii pe care ele o oferă asupra evoluţiei picturii poloneze (diversitatea fenomenelor artistice, cei mai importanţi reprezentanţi) într-un segment temporal confruntat cu profunde şi majore evenimente ale vieţii social politice – direct sau indirect reflectate în operele de artă – vizitatorii pot descoperi elemente comune artei din Polonia şi celei din România, din Europa de Est în general, precum şi, câteva dintre trăsăturile particulare şi definitorii ale artei poloneze a acestei epoci.
Imaginea de promovare a acestei expoziţii este lucrarea lui Alfred Lenica (1899–1977) – intitulată Repatrierea –, pictor şi grafician a cărui creaţie se remarcă printr-o variantă originală de pictură abstractă, înrudită cu taşismul şi abstracţia gestuală.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?