Proiecția filmului documentar "Supraviețuitorii Experimentului Pitești"

Imagini

Informații

Data: 8 Decembrie 2023, 12:00 Vineri

Descriere

În data de 8 decembrie 2023, la ora 12:00, în Sala Multimedia din Casa Albastră vă invităm să luați parte la proiecția filmului documentar „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”.
Filmul documentar va fi precedat de o prelegere susținută de Lucian Vasile, cercetător asociat Memorialului Închisoarea Pitești, și va fi urmat de o sesiune de Q&A, la care publicul muzeal va putea adresa întrebări atât invitatului special, cât și uneia dintre curatoarele expoziției despre Fenomenul Pitești, Andreea Corca, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.
Lucian Vasile s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 2013 a fondat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), un ONG care derulează proiecte educaționale, editoriale și de cercetare, dedicate în special istoriei ploieștene. Sub egida AEDU, coordonează platforma online RepublicaPloiesti.net, organizează de peste unsprezece ani tururi istorice în Ploiești și publică albume și cărți despre trecutul orașului său natal. Între 2013 și 2019, precum și în 2022, a fost cercetător în cadrul Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, perioadă în care a făcut parte din echipele care au realizat expoziția principală a memorialului și Muzeul Comunismului pentru Copii. Din 2014 este expert în cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, organizând școli de vară, conferințe și proiecte educaționale dedicate, cu precădere, tinerilor și străinilor, și fiind unul dintre coordonatorii Anuarului în limba română al Institutului. Din 2021 lucrează în cadrul echipei Zaiafet, unul dintre cele mai mari canale educaționale românești de Youtube, unde scrie scripturile pentru seria „Pe Vremea Tovarășilor” (o istorie a comunismului românesc), dar și pentru alte materiale dedicate relațiilor internaționale, și este gazda Podcastului de Istorie. De asemenea, din octombrie 2023 este bursier în programul Spiru Haret al Fundației Noua Europă cu un proiect de cercetare dedicat refugiaților politici români de la începutul Războiului Rece. Domeniile de interes: istoria comunismului românesc, acțiunile de spionaj și exilul românesc postbelic, istoria orașului Ploiești. De-a lungul timpului, a publicat articole în publicații de popularizare, precum Historia și Magazin Istoric, dar și în reviste academice de specialitate. Dintre volumele publicate recent: A fost odată la Ploiești. Bătăi cu flori, fotbal și concursuri de Miss, AEDU, București, 2023; Războiul Spionilor. Acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului, Corint, București, 2022; Cei pe care i-am uitat. Represiunea comunistă la Ploiești, AEDU, București, 2020; Memorialul Închisoarea Pitești, (co-autor), Editura Manu Scris, Pitești, 2018; Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two, AEDU, București, 2018;
Evenimentul vine în completarea expoziției itinerante „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”, pe care o puteți vizita până la finalul lunii februarie 2024 la sediul Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, de miercuri până duminică, între orele 09:00-17:00.

Vă așteptăm cu drag !

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?