Spectacol de operă "Così fan tutte" de W.A. Mozart

Imagini

Informații

Data: 8 Octombrie 2023, 19:00 Duminică

Descriere

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu
Dirijor: Tiberiu Soare
Soliști ai Operei Brașov

Considerată de unii muzicologi cea mai frumoasă lucrare orchestrală din întregul secol al XVIII-lea, opera "Così fan tutte" a fost scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart într-o perioadă în care acesta întâmpina dificultăți în plan personal, dar din punct de vedere artistic se afla la apogeul puterii sale creatoare.

"Così fan tutte" K 588 (titlul original în italiană: "Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti", în română "Așa fac toate, sau Școala îndrăgostiților") este o operă în două acte a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte.

Da Ponte a scris această operă fără a avea un model literar. Se spune că însuși împăratul Iosif al II-lea i-a relatat o întâmplare în care doi tineri și-ar fi pus la încercare logodnicele după ce au făcut un pariu cu un al treilea bărbat.

Premiera absolută a operei a avut loc la Viena, la "Burgtheater", în ianuarie 1790, sub conducerea muzicală a compozitorului. Primirea publicului vienez a fost prietenoasă, dar nu foarte entuziastă, iar de-a lungul timpului mulți au considerat această operă prea frivolă (inclusiv Wagner și Beethoven). "Così fan tutte" a devenit populară abia în secolul XX și de atunci se bucură de succesul meritat pe toate scenele lumii.

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu. Proiect co-finanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?